Nesnelerin İnterneti – IoT – (Internet of Things)

 

Nesnelerin İnterneti – IoT – (Internet of Things)Nesnelerin İnterneti IoT (internet of things)

Çok yakın zamanda ortaya çıkan Nesnelerin İnternet (IoT) kavramı ile İnternet sadece insanlarla değil nesnelerle de iletişime geçerek İnternet’in yarattığı küresel etkiden daha önemli ve büyük bir değişime yol açması beklenmektedir. Çoğu kişi tarafından da geleceğin İnternet olarak tanımlanmaktadır.

Nesnelerin İnterneti, fiziksel alanda, genellikle oldukça küçük, belirli eylemleri gerçekleştiren ve bilgi toplayan birbirine bağlı bilgi işlem cihazlarının bir grubudur. Bağlı bir cihaz, akıllı termostat, sanal asistan, bir mağazada dokunmatik ekran, akıllı otomatlar, akıllı saat veya akıllı güvenlik sistemleri gibi tüketici amaçlı  veya ticari amaçlar için kullanılan teknolojidir.

Nesnelerin İnterneti IoT (internet of things) Nedir?

Nesnelerin İnterneti İngilizce dilinde Internet of Things (IoT) diye ifade edilmektedir, ilk defa Kevin Ashton tarafından 1991 yılında yapılan bir sunumda kullanılmış bir kavramdır. IoT (Internet of Things) Nesnelerin İnterneti, ev sistemleri, robotlar, telefonlar, bilgisayarlar, vb. gibi aklınıza gelebilecek her adreslenebilir nesnelerin çeşitli haberleşme protokolleri ile kendi aralarında iletişim kurarak veri alışverişine izin veren cihazların ağıdır.  IoT’yi bir iletişim şebekesi olarak düşünebiliriz. Bu iletişim şebekesine yazılım programları ve sensörler aracılığıyla canlı cansız her şey bağlanabilir.

En basit örnekle günümüzde de çok kullanılan akıllı saatlerden bahsedebiliriz. Hepimizin de bildiği gibi bu akıllı saatler, yürüdüğümüz mesafeyi, adımlarımızı, kalp atışlarımızı dijital ekran üzerinde göstermektedir. Akıllı saatler, bu aktiviteleri algılayan sensörlere sahiptir. Sensörler aracılığıyla toplanan bu veriler bir istemci (cep telefonu, bilgisayar, vb.) tarafından analiz edilmektedir. Verilerin bu şekilde aktarımı Nesnelerin İnterneti ile sağlanmaktadır.

Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?Nesnelerin-Interneti-nasil-calisir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), cihazları İnternet’e bağlayan uygulama programlama arabirimleri (API) gibi bir dizi teknolojiye bağlıdır. Sensörler ve uyarıcılar aracılığıyla makine, ürün, sistemler, süreçler ve insanlar birbirlerine bağlanmakta ve birbiriyle sürekli iletişim kurarak veri aktarımı sağlamaktadır. Yaygın olarak kullanılan IoT(Internet of Things) teknolojileri; Büyük Veri yönetim araçları, tahmini analitik, yapay zeka ve makine öğrenimi, bulut ve radyo frekansı tanımlama (RFID) vb. teknolojiler örnek verilebilir.

IoT(Internet of Things) kısaltmasının ilk sözcüğü “Internet” (dünya çapında aygıtları birbirine bağlayan birbirine bağlı bilgisayar ağları ağı) olsa da, tüm IoT aygıtlarının Internet’e bağlanması zorunlu değildir. Yani internet olmadan da veri aktarımı yapılabilir. Peki, bu nasıl olur? Bazı protokeller aracılığıyla (802.11, çoğunlukla wi-fi olarak bilinir) toplanan veriler yerel bir sensör ağı ile internet olmadan da aktarılabilmektedir.

Nesnelerin İnterneti IoT (internet of things) Hangi Alanlarda Kullanılır?

Gün geçtikçe popülaritesi ve kullanım alanı artan Nesnelerin İnterneti (IoT) kapsamında akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar dışında yaklaşık 6,4 milyar ile 9 milyar arasında cihazın İnternet’e bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Tüm cihazlar Bu sayıya dahil edildiğinde yaklaşık 17,6 milyar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sayı her yıl katlanarak artmaktadır.

Nesnelerin İnterneti(IoT)’nin en çok ev otomasyonlarında ve imalat sanayisinde gördük. Akıllı buzdolabı, akıllı klimalar, akıllı kameralar, akıllı kapılar olarak hayatımıza girdi. Bu araçlar internet ile bağlantı kurduktan sonra da işlevsellikleri artmış oldu. Nesnelerin İnterneti (IoT) için en kazançlı uygulama alanlarından olmuştur. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan en son endüstriyel devrimi ile fabrikalarda dijital dönüşüm süreci başladı ve akıllı fabrikalar ortaya çıktı. Bu dijital dönüşüm için fabrikalar makinelerin, robotların, cihazların birbiri ile iletişim kurması ve veri aktarımı için Nesnelerin İnternetini kullanmaktadır. Nesnelerin İnterneti ile iletişim ağı

Nesnelerin Interneti IoT (internet of things) Hangi Alanlarda Kullanilir

oluşturulmakta ve daha az hata oranı ile üretimler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca toplanan veriler işlenerek daha yüksek operasyonel verimlilik, daha iyi stok takibi, daha doğru talep tahmini yapılabilmektedir. Ayrıca Nesnelerin İnterneti; enerji sistemleri, lojistik, sağlık, tarım, vb. alanlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ulaşım alanında hepimizin de bu aralar en çok duyduğu akıllı şehir uygulamalarını örnek verebiliriz. En basit olarak herkesin kullandığı GPS ile trafik yoğunluğunun fazla olduğu, az olduğu güzergâhları uygulamalar üzerinden görebiliyoruz. Evlerde de günümüzde de popüler olan akıllı evlerde birçok alanda Nesnelerin İnterneti IoT (internet of things) sistemi kullanılmaktadır. Evimizdeki elektronik eşyaların kontrolünden evimizdeki kapı, pencere, perde gibi nesnelerin kontrolüne kadar birçok nesneleri kontrol altına alınabilmektedir.

Nesnelerin İnterneti Özel ve kamu kuruluşlarının kullandığı iş süreçlerinin takip edilmesi, müşteri deneyimini ve isteklerini geliştirmek, zamandan ve paradan tasarruf etmek, çalışanın verimliliğinin arttırılması gibi birçok avantaj sunmaktadır.

ILITRON olarak evlerinizdeki store perdelerin durumunu hem evinizden Wi-Fi ile hem de internet olmayan ortamda da (ev dışında) web browser üzerinden kontrol edebileceğiniz bir perde motorunu IoT sistemi ile tasarladık. Perde motorunu hem telefonunuzdaki geliştirdiğimiz uygulama ile hem de internet olmayan ortamdan da kontrol edebilirsiniz. Siz de IoT ile sorularınızı ve projelerinize destek almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ILITRON

enlighten the world

+ 90 212 279 22 03

www.ilitron.com

info@ilitron.com

Location

Istanbul 4. Levent

Sultan Selim Mahallesi, Akyol Sanayi Sitesi Çıkmazı No:10/1 Kağıthane Istanbul




GET IN TOUCH

Follow Our Activity

Interactively coordinate proactive e-commerce via process-centric “outside the box“ thinking.