MPPT: Maksimum Güç Takibi Nedir?

MPPT: Maksimum Güç Takibi Nedir?MPPT-Maksimum-Güc-Takibi-Nedir

MPPT’nin ingilizce açılımı, Maximum Power Point Tracking olarak geçmektedir. Maksimum güç noktası takibi veya sadece güç noktası takibi olarak da geçmektedir. MPPT, pil yada batarya şarjını düzenlemek için kullanılan bir tekniktir. Fotovoltaik güneş sistemlerinde yaygın olarak kullanılan ve maksimum güç alımını sağlayan bir tekniktir. MPPT, PWM ve paralel devre kontrolör teknolojilerine kıyasla daha yüksek verimli bir DC’ den DC’ ye dönüştürücü teknolojisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

MPPT şarj kontrolörünün işlevi, bir arabadaki şanzımana benzer. Şanzıman yanlış viteste olduğunda tekerlekler maksimum güç almaz. Bunun nedeni motorun ideal hız aralığından daha yavaş veya hızlı çalışmasıdır. Şanzımanın amacı, motoru değişken hızlanma ve araziye rağmen uygun hız aralığında çalışmasını sağlayacak şekilde tekerleklere iletmektir. MPPT de maksimum gücün sağlanması için kullanılan bir tekniktir.

MPPT – Maksimum Güç Noktası Takibi, açılımından da anlaşılacağı gibi belirli periyotlarda elde edilen gücün peak yaptığı değeri yani tepe değerini takip ederek yüke yollanmasını sağlar.
MPPT’ler bizlere sağlıklı bir şarj imkanı  sunmaktadır. Bunlar sayesinde bataryalarımızın ömrü -diğer yöntemlere nazaran- daha uzun ömürlü olmaktadır. Bizlere ekonomik anlamda katkı sunarken, teknik anlamda da karşımıza yenilenebilir ve alternatif enerji elde etme sistemlerinin ortak noktası olarak güzel bir kontrol tekniği de sağlamaktadır. Bizlere bu sağlıklı şarj sisteminin yanı sıra hızlı şarj imkanı olarak güzel bir avantaj göstermektedir. Teknik olarak maksimum güç noktasıyla şarj ettiği için daha kısa sürede şarj işlemini gerçekleştirmemizi sağlamaktadır.

MPPT: Maksimum Güç Takibi Nasıl Çalışır?MPPT-Maksimum-Güc-Takibi-Nasil-Calisir

Kullanım alanlarına göre teknik açıdan farklılık olsa da işleyiş biçimleri aynıdır. Solar MPPT’leri ele alalım. Gün içinde düşme açısı farklı güneş ışınlarından elde edilen enerji, solar panelin (fotovoltaik hücrelerin) absorbe ettiği ışın miktarı da değişeceği için farklıdır. Burada meydana gelen düzensiz güç eldesi doğrudan sisteme verilemez. Bu güç değerlerinin düzenli bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için de MPPT kullanılarak, farklı zaman aralıklarında elde edilen düzensiz güç değerlerinin maksimum olduğu anlar mikrodenetleyici içindeki algoritmalar sayesinde tespit edilerek düzenli ve verimli bir güç elde edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra çıkış gerilimi veya akımı kontrol edilerek regüle (düzenli) bir biçimde yüke sabit bir şekilde aktarılır. Continuous Time(Sürekli Zaman) olarak karşımıza çıkmaktadır.
MPPT’ler, enerjinin elde edildiği fotovoltaik piller ile enerji depo birimi arasına yerleştirilen DC-DC dönüştürücülerdir. Fakat bu dönüşüm tek bir aşamada meydana gelen bir olay değildir. Önce fotovoltaik hücrelerden alınan DC gerilim AC’ye çevrilir. Ondan sonra o anki sistem güç ihtiyacına göre farklı gerilim ve akım değerleri tekrar DC’ye dönüştürülür. Buradaki temel amaç fotovoltaik pilden, yüke (sisteme) maksimum gücün iletilmesini sağlamaktır.

ILITRON firması olarak toplu taşıma duraklarındaki solar enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bir MPPT projesi geliştirdik. Bu kapsamda maksimum enerji seviyesinin depolanarak kontrollü bir şekilde kullanılmasını sağladık.
MPPT ile ilgili projelerinizde deneyimli mühendis ekibimizden destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ILITRON

enlighten the world

+ 90 212 279 22 03

www.ilitron.com

info@ilitron.com

Location

Istanbul 4. Levent

Sultan Selim Mahallesi, Akyol Sanayi Sitesi Çıkmazı No:10/1 Kağıthane Istanbul




GET IN TOUCH

Follow Our Activity

Interactively coordinate proactive e-commerce via process-centric “outside the box“ thinking.